28 листопада - Початок Різдвяного посту - Києво-Печерська Лавра Світова спадщина ЮНЕСКО

Сьогодні починається останній у році багатоденний піст — Різдвяний. Триватиме він з 28 листопада по 7 січня (15 листопада — 25 грудня за старим стилем). Пропонуємо вам ознайомитися з історією його встановлення та основними правилами.

Встановлення Різдвяного посту

Встановлення Різдвяного посту, як і інших багатоденних постів, відноситься до стародавніх часів християнства. Вже з IV століття святий Амвросій Медіоланський, Філастрій, блаженний Августин згадують у своїх творах Різдвяний піст. У V столітті про давність Різдвяного посту писав Лев Великий.

Спочатку Різдвяний піст тривав у одних християн сім днів, у інших — трохи більше. На соборі 1166 року, за Константинопольського Патріарха Луки та візантійського імператора Мануїла, всі християни мали дотримуватися посту перед великим святом Різдва Христового сорок днів.

Антіохійський Патріарх Вальсамон писав, що «сам Святіший Патріарх сказав, що, хоча дні цих постів (Успенського і Різдвяного) не визначені правилом, ми маємо слідувати неписаному церковному переказу та поститись … від 15 дня листопада».

Різдвяний піст триває сорок днів, і тому іменується у церковному статуті Чотиридесятницею, так само, як і Великий піст. Через те, що запуст на піст припадає на день пам’яті святого апостола Філіпа (27 листопада, 14 листопада — за старим стилем), то цей піст називають Філіповим.

Мета Різдвяного посту

Різдвяний піст — зимовий піст, він служить освяченню останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового.

Лев Великий пише: «Саме зберігання утримання відбите у чотирьох порах, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно потребуємо очищення і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань».

За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертвою Богу за зібрані плоди.

«Як Господь ущедрив нас плодами землі, — пише святитель, — так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних».

За словами Симеона Фессалонікійського, «пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постився сорок днів і сорок ночей, отримав на кам’яних скрижалях накреслення словес Божих. А ми, дотримуючись посту сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на каменях, але те, яке втілилося і народилося, і долучаємося до Його Божественної плоті».

Різдвяний піст встановлений для того, щоб ми до дня Різдва Христового очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли побожно зустріти Сина Божого, який з’явився у світ, і щоб, крім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Різдвяний піст триває з 28 грудня по 7 січня

Пісне харчування по тижнях

З 28 листопада по 19 грудня у понеділкок можна їсти гарячі страви без масла (каші, супи). У вівторок, четвер, суботу та неділю вони можуть бути з рибою. У середу і п’ятницю пропонується сухоядіння (вживання тільки рослинної їжі, яка не піддавалася термічній обробці).

З 20 грудня по 1 січня гарячі страви без олії їдять в понеділок, вівторок і четвер. У суботу та неділю до них можна додати рибу, рослинну олію та трохи вина. У середу і п’ятницю триває сухоядіння.

З 2 січня починається останній і найсуворіший тиждень Різдвяного посту. Сухоядіння практикують в понеділок, середу і п’ятницю. Гарячу їжу без масла можна вживати лише у вівторок і четвер. В суботу і неділю їжу можна заправити олією.

Повернутись