3 жовтня - День Великомученника Євстафія - Києво-Печерська Лавра Світова спадщина ЮНЕСКО

Майбутній святий був родом з Риму і жив за правління імператора Траяна (98-117). До прийняття хрещення мав ім`я Плакида. Він служив в армії та займав високу посаду стратилата, тобто воєводи, полководця. Був одружений з Феопистією. Разом вони вели добродійне життя та виховували двох синів — Агапія та Феописта.

Одного разу на полюванні він побачив незвичайного оленя — між його рогами сяяв хрест з розп’яттям. Заговоривши з воєначальником людським голосом, олень розповів, що в цьому образі до Плакиди з’явився Сам Ісус Христос, Якого той почитав не знаючи про Нього, здійснюючи добрі богоугодні справи. Так Господь звернув язичника до істинної віри. Плакид з усією сім`єю таємно приймає хрещення, в якому отримує ім’я Євстафій.

Святий Євстафій бачить оленя з хрестом

Незабаром він прийшов на те ж місце, де було чудесне явлення. Господь вказав Євстафію, що він зазнає багато мук, але якщо збереже віру і подолає всі випробування, то отримає порятунок. На святого незабаром посипалися нещастя. В його будинку почався мор — померли і слуги, і худоба. Євстафій, залишивши все своє майно, разом з дружиною і дітьми відправився в Єгипет. Коли потрібно було розрахуватися за переїзд, виявилося, що у нього немає грошей, і тоді власник судна забрав його дружину. Коли Євстафій з дітьми, опинившись на суші, намагалися перебратися через річку, одного сина забрав вовк, а іншого — лев. Праведник виявився на порозі відчаю, думаючи, що його діти загинули. Але вони потрапили на виховання до жителів у селищі неподалік.

Попри все, що сталося, Євстафій не нарікав на Бога. Протягом 15 років він жив в селищі Вадісіс, де заробляв на хліб, охороняючи поля.

В цей час варвари почали війну проти Риму і завоювали частину земель імперії. Тоді імператор згадав про відважного стратилата Плакида, про якого давно ніхто нічого не чув, і звелів двом воїнам відшукати його. Обійшовши безліч земель і селищ, посланці знайшли свого колишнього начальника і впізнали його тільки по шраму на шиї.

Після прибуття в Рим, Євстафій повідав імператору Траяну про все, що сталося. Прийнявши від правителя меч, святий повернувся до військової справи та став набирати у свій полк новобранців для війни.

Святий Євстафій та його сім`я — дружина Феопистія та сини Агапій та Феопист

Так судилося, що його дорослі сини прибули в армію, але як чужинці, і батько, не визнавши своїх дітей, але помітивши міцних юнаків, взяв їх в свою варту. Євстафій з синами та військом потрапив в ту країну, де жила його дружина. Жінка дивом врятувалася від зазіхань судновласника і жила в одному з селищ, доглядаючи за садами. Так сталося, що намет Євстафія виявився поруч з хатиною Феопистії. Жінка почула розмову двох юнаків в наметі, які розмовляли про своє дитинство і про батьків, і зрозуміла, що це її діти. Прийшовши до воєначальника, дружина впізнала чоловіка по шраму на шиї. Євстафій дуже зрадів, знайшовши свою дружину і дітей, яких вважав загиблими.

Здобувши перемогу над варварами, полководець влаштував святкування, прославляючи Господа.

Коли вся родина повернулася в Рим, Траян помер, а на престол зійшов новий імператор — Адріан (117-138). Євстафій повинен був принести жертви язичницьким богам, але відмовився. Імператор позбавив відважного воєначальника всіх нагород, титулів і почестей, і засудив всю сім’ю на поживу левам. Однак звірі не чіпали засуджених. Після цього всю сім’ю кинули в тіло розпеченого мідного бика, однак, за їхніми молитвами, жар був звернений в прохолоду, а праведники мирно відійшли до Бога, прославляючи Його. Це сталося в 118 році.

Коли Адріан на третій день повелів відкрити тіло мідного бика, то тіла мучеників були неушкоджені та сяяли яскравим світлом. Багато язичників, які бачили це, повірили у Христа. Тіла Євстафія і членів його сім’ї були таємно поховані римськими християнами.

На Русі Євстафія іменували Вітряком, оскільки в день його вшанування дули вітри. Цього дня відзначали своє свято мірошники.

Народні прикмети:
Якщо вітер дме з півночі – до холоднечі, з півдня – до тепла, західний – до вогкості, східний – до ясної погоди.
Якщо вранці небо білясте – до негоди.
Павутина літає і туман стоїть – до теплої осені.
Багато шишок на нижніх гілках ялинки – до ранніх морозів.


Повернутись